Van Rhijn notarissen

Verklaring erfrecht

In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn van de overledene en wie over de nalatenschap mag beschikken. 

Met een verklaring van erfrecht kun je bijvoorbeeld betalingen verrichten met de bankrekeningen van de overledene. Vaak zal een bank om een verklaring van erfrecht vragen als de rekeninghouder is overleden.

 

Hoe kom je aan een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht moet door een notaris worden opgemaakt. De notaris onderzoekt onder andere of er een testament is gemaakt, of er kinderen zijn en of er een executeur is benoemd. Op die manier wordt duidelijk wie de erfgenamen zijn en wie namens de overledene mag handelen.

Vragen over Verklaring erfrecht?

Is een verklaring van erfrecht altijd nodig?
Nee, het opstellen van een verklaring van erfrecht is niet verplicht. Toch gebeurt het in de praktijk bijna altijd, omdat banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen erom vragen.
Mijn overleden partner en ik hadden geen testament opgesteld. Waarom wil de bank toch een verklaring van erfrecht hebben?

Via de verklaring van erfrecht wil de bank bevestigd zien dat de notaris navraag heeft gedaan bij het Centraal Testamenten Register. In dit register staat welke mensen in Nederland een testament hebben opgemaakt.

Sommige banken hoeven geen verklaring van erfrecht te zien, maar nemen genoegen met een verklaring van het Centraal Testamenten Register. Die verklaring kun je zelf opvragen.

Mijn moeder is al geruime tijd overleden. Waarom hoor ik niets van mijn notaris?

De notaris krijgt geen bericht van de gemeente als iemand is overleden en gaat ook niet zelfstandig aan de slag.

Als iemand is overleden en er is bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht nodig, dan moeten de erfgenamen de notaris daartoe zelf opdracht geven.

Mijn ouders hebben 2 kinderen. Waarom vraagt de notaris dit na bij de Burgerlijke Stand?

Het komt voor dat er toch meer kinderen zijn binnen het gezin. Bijvoorbeeld omdat vader voor het huwelijk een kind heeft verwekt of moeder voor het huwelijk een kind heeft gekregen.

Voor de wet maakt het geen verschil of een kind binnen of buiten het huwelijk is geboren. Het kind erft gewoon mee, en moet dus ook worden opgenomen in de verklaring van erfrecht. Vandaar dat de notaris dit altijd moet controleren.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Onze specialisten bij Verklaring erfrecht

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris
Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

Wat kun je van Marjolein verwachten?
Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening.

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken.

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”

030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

Mary Bours-van Daatselaar

Notarisklerk
Specialisatie: nalatenschappen

Meer over Mary

Mary is sinds 1999 verbonden aan ons kantoor. Ze werkt op de afdeling familierecht als deskundige nalatenschappen en is ook verantwoordelijk voor de privé-administraties van een aantal van onze klanten. In 2013 behaalde ze haar Akte van Bekwaamheid als notarisklerk.

Wat kun je van Mary verwachten?
Dat de nalatenschap van je dierbare tot in de puntjes wordt geregeld. En dat je goed wordt geadviseerd en begeleid in deze verdrietige periode.

“Het persoonlijke contact en het meedenken met onze cliënten geven me veel positieve energie. Het doet me goed als cliënten zeggen dat ze door mijn uitleg een stukje rustiger zijn geworden.”

030 693 86 25
bours@vanrhijnnotarissen.nl

Emmy Greeve

Notarisklerk
Specialisatie: nalatenschappen

Meer over Emmy

Emmy is sinds 1993 werkzaam in het notariaat in het personen-, familie- en erfrecht. In 1999 behaalde ze haar Akte van Bekwaamheid als notarisklerk en is als executeur gecertificeerd lid van de NOVEX. Ze bespreekt met cliënten hun wensen op het gebied van het familie- en erfrecht en stelt aan de hand van deze besprekingen de akte op en wikkelt nalatenschappen af.

Wat kun je van Emmy verwachten?
Een akte die binnen de juridische kaders op uw persoonlijke wensen en omstandigheden is afgestemd.

“Het is altijd van belang dat beslissingen worden genomen op basis van goede en volledige informatie. Ik begeleid en informeer mensen graag bij de familierechtelijke zaken die zij willen regelen. Tijdens het persoonlijke contact bespreken we uitgebreid de wensen, de persoonlijke omstandigheden en de juridische mogelijkheden. Dat is van groot belang om uiteindelijk samen met de mensen tot een voor hen passend en goed resultaat te komen. “

030 693 86 17
greeve@vanrhijnnotarissen.nl

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?