Van Rhijn notarissen

Estate planning

Je hebt er hard voor gewerkt en lang voor gespaard. En dus wil je dat je bezittingen ook ná je overlijden goed terechtkomen. Onze estate planners helpen je om slim met je nalatenschap om te gaan, zodat je erfgenamen er zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Lees meer:

 • Wat is estate planning?
 • Estate planning stap voor stap
 • Schenken op papier
 • Tarieven 
 • Vragen over Estate planning?

  Hoe werkt schenken op papier?

  Bij een schenking op papier schenk je iemand geld, maar leent dit meteen weer terug. Je blijft het bedrag dus schuldig. Het wordt pas ná je overlijden uitbetaald.

  Schenken op papier is handig als je het geld dat je wilt schenken niet contant beschikbaar hebt, bijvoorbeeld omdat het vastzit in onroerend goed, beleggingen of andere zaken. Lees meer

  Hoe kan ik het beste aan mijn kleinkinderen schenken?

  Jaarlijks mag je per kleinkind € 2.147 belastingvrij schenken. De vrijstelling voor de erfbelasting bij overlijden is voor een kleinkind € 20.371.

  Het kan dus interessant zijn om in je testament een legaat voor je kleinkinderen op te nemen, ter hoogte van dit bedrag. Als je het geld uit het legaat nu al aan je kleinkinderen wilt geven, dan kun je met hen een leenovereenkomst sluiten. Het geleende geld hoeft pas na overlijden te worden terugbetaald.

  In de praktijk wordt de lening verrekend met het legaat en hoeft het geld niet daadwerkelijk te worden terugbetaald.

  Is het slim om mijn huis aan mijn kinderen te verkopen?

  In de jaren 80 verkochten veel mensen hun woning aan hun kinderen, om te voorkomen dat ze hun vermogen ‘op moesten eten’ als ze in een verzorgingstehuis zouden komen.

  Vandaag de dag is dat veel minder interessant, omdat er meer inkomstenbelasting moet worden betaald, de hypotheekrente na verkoop niet meer aftrekbaar is en 2% overdrachtsbelasting moet worden betaald. Bovendien wordt de eigen bijdrage voor het verzorgingshuis alleen nog berekend over het vermogen in box 3.

  Bereken zelf je eigen bijdrage

  Meer weten?

  Bel 030 69 20 866
  Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
  We helpen je graag verder!

  Onze specialisten bij Estate planning

  mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

  Notaris
  Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

  Meer over Marjolein

  Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

  Wat kun je van Marjolein verwachten?
  Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening.

  Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken.

  “Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”

  030 693 86 19
  elings@vanrhijnnotarissen.nl

  Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  Wat we je verder kunnen vertellen

  Waar je als samenwoner bij stil moet staan

  Waar je als samenwoner bij stil moet staan

  Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

  De aangifte erfbelasting

  De aangifte erfbelasting

  Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

  Schenktips om je goed voor te bereiden

  Schenktips om je goed voor te bereiden

  De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

  Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?