Wanneer u een onderneming opricht, komt daar heel wat bij kijken. Welke rechtsvorm moet er gekozen worden? Hoe zit het met aansprakelijkheid? En wat gebeurt er als u bijvoorbeeld onenigheid krijgt met uw zakelijke partner? Van Rhijn notarissen heeft ruim 70 jaar ervaring in ondernemingsrecht en helpt graag om de juiste keuzes te maken.
Stichting
Een stichting is een organisatie die zich inzet voor een maatschappelijk of sociaal doel. Er mag winst gemaakt worden, maar dit mag alleen uitgegeven worden ten behoeve van de stichting en het doel hiervan. Een stichting heeft een bestuur en kent de mogelijkheid om een Raad van Toezicht in te stellen in de statuten. Wat belangrijk is om te weten is dat een stichting een rechtsvorm is met rechtspersoonlijkheid, wat inhoudt dat de bestuurders meestal niet met het privé vermogen aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. Dit is wel het geval wanneer er sprake is van bijvoorbeeld wanbestuur of wanneer de stichting niet tijdig wordt ingeschreven in het Handelsregister. Veel omroepen, ziekenhuizen, zorginstellingen en musea zijn stichtingen.
Een stichting heeft geen aandeelhouders en kan geld ontvangen via leningen, erfenissen, subsidies en donaties.
Net als bij andere rechtsvormen is het verplicht om een administratie bij te houden. Voert u ook commerciële activiteiten uit, dan is het tevens verplicht om bij een bepaalde omzet de jaarrekening te deponeren.
Gaat het om een stichting zonder onderneming, dan hoeft er geen belasting betaald te worden. Gaat het om een ander soort stichting en worden er commerciële activiteiten uitgevoerd, dan moet er vennootschapsbelasting betaald worden over de winst. Het kan ook zijn dat de stichting btw moet afdragen aan de Belastingdienst, dit hangt af van de specifieke situatie.
Oprichten
Bij het oprichten van een stichting is er geen minimaal startkapitaal nodig. Statuten zijn wel nodig en zelfs verplicht, deze dienen per notatiële akte opgesteld te worden. Wij schrijven de stichting in bij de Kamer van Koophandel en wij schrijven alle bestuurders in in het Handelsregister. Wanneer de stichting hier niet is ingeschreven, zijn de bestuurders, naast de stichting ook aansprakelijk.
UBO – Register
Op 27 maart 2022 dienen alle entiteiten zich geregistreerd te hebben in het UBO register. Houd hier rekening mee! Dat betekent dat bij het oprichten van een stichting, deze ook wordt ingeschreven in het UBO register en u hier ook formulieren over kunt ontvangen.
Wanneer de UBO inschrijving te laat, niet of onjuist plaatsvindt, kunnen hier voor de BV vervelende consequenties aan verbonden zijn. De reden hiervoor is dat dit wordt gezien als een economisch delict. Het inschrijven van alle (pseudo) UBO’s kunt u in principe zelf regelen via de website van de Kamer van Koophandel. Komt u hier niet uit, dan kunnen wij u uiteraard van dienst zijn. De werkzaamheden worden u per UBO inschrijving op basis van bestede uren in rekening gebracht. Bij het oprichten van een stichting schrijven wij vanzelf de UBO’s in in het register.
Het volledige artikel leest u hier: lees meer.