Zijn jullie vóór 1 januari 2018 getrouwd? Dan zijn jullie automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Al jullie bezittingen en schulden (met uitzondering van bepaalde erfenissen en schenkingen) zijn dan gemeenschappelijk, tenzij jullie vooraf huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt.
En hoe zit dat na 1 januari 2018?
Als jullie na 1 januari 2018 zijn getrouwd, blijven al jullie bezittingen en schulden die al aanwezig waren voor jullie huwelijk, privébezit. Vermogen dat jullie opbouwen tijdens jullie huwelijk is wél gemeenschappelijk.
“Wanneer je zo’n belangrijke stap zet met elkaar, wil je zeker weten dat alles goed is geregeld. Voor nu, maar ook voor later.”
Huwelijkse voorwaarden
Door vooraf huwelijkse voorwaarden te maken, kunnen jullie de gemeenschap van goederen beperken of helemaal uitsluiten. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als een van jullie een eigen onderneming heeft, een schenking/erfenis heeft gekregen of als er een groot verschil in vermogen is.
Als jullie tijdens jullie huwelijk de vermogens privé houden, kunnen jullie wel afspreken om de waarde van die vermogens (deels) te verrekenen als het huwelijk wordt beëindigd. Tijdens jullie huwelijk zijn jullie vermogens dan wel beschermd tegen eventuele schuldeisers.
Scheiden en pensioenen
In de huwelijkse voorwaarden kunnen jullie afwijken van de wettelijke pensioenregeling. Volgens die regeling moeten jullie de pensioenen die jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd met elkaar delen als jullie besluiten uit elkaar te gaan.
Tip: vergeet je levensverzekering niet!
Als je je testament aanpast, geldt deze wijziging niet ook automatisch voor je levensverzekering. Een erfgenaam die genoemd staat in een testament heeft niet automatisch recht op (een deel van) de levensverzekering. Controleer dus ook de polis van je levensverzekering met regelmaat. Je wilt je nabestaanden bijvoorbeeld niet opzadelen met een bijna vergeten ex-partner die ineens prominent vermeld staat als begunstigde omdat jij vergeten bent je polis aan te passen.