Van Rhijn notarissen

Ouderschapsplan

Hebben jullie kinderen en gaan jullie uit elkaar? In een ouderschapsplan maken jullie afspraken over:

  • de omgang met jullie kinderen (omgangsregeling)
  • de zorg en opvoeding voor jullie kinderen (zorgregeling)
  • de verdeling van de kosten (kinderalimentatie)
  • het uitwisselen van informatie over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze
  • alle andere zaken die jullie belangrijk vinden, zoals bedtijden of het contact met beide families

Co-ouderschap

Kiezen jullie voor co-ouderschap en gaan jullie allebei evenveel voor de kinderen zorgen? Spreek dan duidelijk af wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Door de week, in de weekenden, tijdens feestdagen en vakanties.

Co-ouderschap werkt alleen als de relatie tussen jij en je ex goed genoeg is om de opvoeding samen aan te kunnen en jullie voldoende dicht bij elkaar én de school wonen. Communiceer altijd duidelijk en rechtstreeks (nooit via de kinderen!) over school, sport, verjaardagsfeestjes, etc.

Waar kun je nog meer op letten?

  • Wat doen jullie als één van jullie ziek wordt? Regelt de zieke ouder dan zelf opvang of kloppen jullie bij elkaar aan?
  • Wat doen jullie als één van jullie wil verhuizen naar een andere plaats? In het ouderschapsplan kunnen jullie hierover al in een vroeg stadium afspraken maken.
  • Wie heeft zeggenschap (de ouderlijke macht) over de kinderen? Normaal gesproken blijven beide ouders samen de ouderlijke macht uitoefenen.
  • De ouder bij wie de kinderen worden ingeschreven bij de Burgerlijke Stand, ontvangt de kinderbijslag en moet de kinderen meeverzekeren bij zijn/haar ziektekostenverzekering. Om fiscale redenen wordt soms het ene kind bij vader en het andere bij moeder ingeschreven.

Vragen over Ouderschapsplan?

Wat moeten we regelen in een scheidingsconvenant?

In een scheidingsconvenant maken jullie onder andere afspraken over alimentatie, de zorg voor jullie kinderen en de verdeling van schulden en bezittingen.

Een scheidingsconvenant is alleen verplicht als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. 

Hoe zit het met alimentatie?

Als jullie kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over kinderalimentatie.

Zijn jullie daarnaast ook getrouwd of geregistreerd partner, dan is ook partneralimentatie verplicht.

Het is de bedoeling dat jullie samen afspreken welke bedragen jullie redelijk vinden. Worden jullie het niet eens, dan beslist de rechter. Als de kinderen (grotendeels) bij één ouder wonen, wordt dit uiteraard meegenomen in de berekeningen.

Wat kost een scheiding?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze tarieven.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Onze specialisten bij Ouderschapsplan

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris
Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

Wat kun je van Marjolein verwachten?
Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening.

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken.

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”

030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?