Van Rhijn notarissen

De aangifte erfbelasting

Je hebt een erfenis ontvangen, je hebt aanvaard, je komt bij de notaris en dan een tijdje later; de Belastingdienst. Wanneer je iets krijgt uit een nalatenschap, moet daar belasting over worden betaald. Dit geldt alleen wanneer je meer ontvangt dan wat er volgens de belastingdienst vrijgesteld is. Binnen vier maanden na overlijden krijg je een brief thuisgestuurd, hierin staat dat je belasting moet betalen en voor wanneer dit gebeurd moet zijn. De aangifte erfbelasting kan tegenwoordig online in Mijn Belastingdienst.

Aangiftebrief

Deze aangiftebrief wordt naar één van de erfgenamen verzonden, of er moet uit het testament of de verklaring van erfrecht van de overledene blijken dat er een executeur of een notaris gemachtigd is om deze aangifte in te vullen. In dat geval wordt de aangiftebrief naar de gemachtigde gestuurd.

Wie doet er aangifte erfbelasting?

Wanneer er een executeur is aangewezen in het testament, dan is diegene belast met de taak om de aangifte erfbelasting te doen voor álle erfgenamen. Is er geen executeur aangewezen? Dan kun je als je erfgenaam bent, kiezen. Je kunt of ieder voor zich de aangifte doen, je kunt het samen (voor jezelf) doen of jullie kiezen onderling wie de aangifte doet voor alle erfgenamen. Het is verstandig om uiteindelijk de aangiften naast elkaar te leggen om te zien of jullie samen op de 100% van de erfenis uitkomen. Dan is er nooit te veel of te weinig.

Wanneer moet er aangifte erfbelasting gedaan worden?

In de aangiftebrief staat een datum voor wanneer er aangifte erfbelasting gedaan moet worden. Dit is 8 maanden na de overlijdensdatum. Mocht dit niet lukken dan is het mogelijk om uitstel aan te vragen. Ook is het zo dat het kan voorkomen dat de aangiftetermijn langer is, bijvoorbeeld wanneer het nog niet duidelijk is hoe de erfenis verdeeld moet worden of als er ná het overlijden een wijziging komt in de verdeling van de erfenis.

Vergeten?

Ook dit kan gebeuren, de Belastingdienst stuurt dan een herinnering. Wordt er nog geen aangifte gedaan? Dan wordt er een aanmaning gestuurd. Uiteindelijk wordt er een boete berekend. Wanneer de aangifte later binnenkomt dan de berekende 8 maanden na overlijdensdatum, wordt er belastingrente berekend. Dit gebeurt ook wanneer de aangifte erfbelasting niet klopt.

Geef je de belastingzaken liever uit handen? Wij kunnen ook de aangifte erfbelasting verzorgen, laat het ons vooral weten, dan denken we graag met je mee. We begeleiden je graag in het gehele proces om zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Bij dit proces is Mary Bours onze expert.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de aangifte erfbelasting? Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom tijdens ons spreekuur voor een gratis tien minuten gesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?