Partneralimentatie

Partneralimentatie is alleen van toepassing bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als jullie alleen samenwoonden, zijn jullie dus niet verplicht om elkaar partneralimentatie te betalen. De maximale duur van partneralimentatie is 12 jaar, maar in overleg kunnen jullie hiervan afwijken.

 

Hoeveel?

Partneralimentatie is gebaseerd op het principe dat ex-partners financieel voor elkaar moeten zorgen wanneer er voldoende middelen zijn. Om de hoogte van het alimentatiebedrag te bepalen, wordt gekeken naar een aantal factoren:

  • Wat heeft de ene ex nodig om in zijn/haar onderhoud te voorzien?
  • Hoeveel kan de andere ex betalen?
  • Kan de ex die alimentatie vraagt zelf voor meer inkomen zorgen, bijvoorbeeld door meer te gaan werken?

 

Voor de berekening van het bedrag zijn allerlei gegevens nodig, bijvoorbeeld over het salaris en de woonlasten. Uiteindelijk spreken jullie samen af welk bedrag jullie redelijk vinden. Kunnen jullie het niet eens worden, dan neemt de rechter een beslissing.

 

Convenant

De afspraken over de partneralimentatie leggen jullie vast in een scheidingsconvenant. Hierin staat ook of de alimentatie eindigt als één van jullie gaat samenwonen of hertrouwt. En wat er gebeurt als de ontvanger van de alimentatie meer gaat verdienen.

 

Eigen verantwoordelijkheid

De wet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van beide ex-partners om in hun eigen inkomen te voorzien. Dit geldt ook als één van jullie beiden langere tijd uit het arbeidsproces is geweest in verband met de opvoeding van de kinderen.

 

Hoe zit het fiscaal?

De ontvangende ex moet over de partneralimentatie belasting betalen. Omgekeerd kan de betalende ex de alimentatie fiscaal aftrekken. Om de fiscale mogelijkheden maximaal te benutten, kunnen jullie in overleg eventueel schuiven met de kinder- en partneralimentatie.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

Vragen over Scheiden

Wat moeten we regelen in een scheidingsconvenant?

In een scheidingsconvenant maken jullie onder andere afspraken over alimentatie, de zorg voor jullie kinderen en de verdeling van schulden en bezittingen.

Een scheidingsconvenant
is alleen verplicht als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. Lees meer

Hoe zit het met alimentatie?

Als jullie kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over kinderalimentatie.

Zijn jullie daarnaast ook getrouwd of geregistreerd partner, dan is ook partneralimentatie verplicht.

Het is de bedoeling dat jullie samen afspreken welke bedragen jullie redelijk vinden. Worden jullie het niet eens, dan beslist de rechter. Als de kinderen (grotendeels) bij één ouder wonen, wordt dit uiteraard meegenomen in de berekeningen.

Wat kost een scheiding?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze tarieven.

Onze specialisten bij Scheiden

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris

Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

 

Wat kun je van Marjolein verwachten?

Een kwalitatief hoogwaardig advies en een juridisch product dat volledig op je persoonlijke situatie is afgestemd. Met voldoende flexibiliteit om latere issues nog te kunnen inpassen, maar zonder al te veel ingewikkelde regelingen waar de meeste mensen toch nooit gebruik van zullen maken.

 

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”


030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

 

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

  • VMN logo v2

wat we je verder kunnen vertellen

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Tips voor ouders na een scheiding

Na een scheiding moeten jij en je ex een nieuwe vorm vinden om goed met elkaar om te kunnen gaan. En dat geldt natuurlijk helemaal als jullie samen kinderen hebben.

Lees meer

5 fasen van rouw na een scheiding

Volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross zijn er 5 fasen die de meeste mensen doorlopen voordat ze na een scheiding weer tot rust komen: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en tot slot aanvaarding.

Lees meer