Van Rhijn notarissen

Partneralimentatie

Partneralimentatie is alleen van toepassing bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Als jullie alleen samenwoonden, zijn jullie dus niet verplicht om elkaar partneralimentatie te betalen. De maximale duur van partneralimentatie is 12 jaar, maar in overleg kunnen jullie hiervan afwijken.

Hoeveel?

Partneralimentatie is gebaseerd op het principe dat ex-partners financieel voor elkaar moeten zorgen wanneer er voldoende middelen zijn. Om de hoogte van het alimentatiebedrag te bepalen, wordt gekeken naar een aantal factoren:

  • Wat heeft de ene ex nodig om in zijn/haar onderhoud te voorzien?
  • Hoeveel kan de andere ex betalen?
  • Kan de ex die alimentatie vraagt zelf voor meer inkomen zorgen, bijvoorbeeld door meer te gaan werken?

Voor de berekening van het bedrag zijn allerlei gegevens nodig, bijvoorbeeld over het salaris en de woonlasten. Uiteindelijk spreken jullie samen af welk bedrag jullie redelijk vinden. Kunnen jullie het niet eens worden, dan neemt de rechter een beslissing.

Convenant

De afspraken over de partneralimentatie leggen jullie vast in een scheidingsconvenant. Hierin staat ook of de alimentatie eindigt als één van jullie gaat samenwonen of hertrouwt. En wat er gebeurt als de ontvanger van de alimentatie meer gaat verdienen.

Eigen verantwoordelijkheid

De wet gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van beide ex-partners om in hun eigen inkomen te voorzien. Dit geldt ook als één van jullie beiden langere tijd uit het arbeidsproces is geweest in verband met de opvoeding van de kinderen.

Hoe zit het fiscaal?

De ontvangende ex moet over de partneralimentatie belasting betalen. Omgekeerd kan de betalende ex de alimentatie fiscaal aftrekken. Om de fiscale mogelijkheden maximaal te benutten, kunnen jullie in overleg eventueel schuiven met de kinder- en partneralimentatie.

Vragen over Partneralimentatie?

Wat moeten we regelen in een scheidingsconvenant?

In een scheidingsconvenant maken jullie onder andere afspraken over alimentatie, de zorg voor jullie kinderen en de verdeling van schulden en bezittingen.

Een scheidingsconvenant is alleen verplicht als jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn. 

Hoe zit het met alimentatie?

Als jullie kinderen hebben, dan moeten jullie afspraken maken over kinderalimentatie.

Zijn jullie daarnaast ook getrouwd of geregistreerd partner, dan is ook partneralimentatie verplicht.

Het is de bedoeling dat jullie samen afspreken welke bedragen jullie redelijk vinden. Worden jullie het niet eens, dan beslist de rechter. Als de kinderen (grotendeels) bij één ouder wonen, wordt dit uiteraard meegenomen in de berekeningen.

Wat kost een scheiding?

Op deze pagina vind je meer informatie over onze tarieven.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Onze specialisten bij Partneralimentatie

mr. Marjolein Elings-van Hooidonk

Notaris
Specialisatie: familierecht en ondernemingsrecht

Meer over Marjolein

Marjolein studeerde in 1986 af in Nijmegen en is sinds 1990 verbonden aan ons kantoor. Sinds 1997 is ze notaris, voornamelijk werkzaam in het familierecht en ondernemingsrecht. Marjolein is onder andere gespecialiseerd in estate planning, de afwikkeling van nalatenschappen en bemiddeling bij scheidingen.

Wat kun je van Marjolein verwachten?
Marjolein wordt oprecht blij als ze mensen mag helpen tijdens de grote momenten in het leven. Feestelijke momenten bij het kopen van een huis of een huwelijk. Verdrietige momenten bij een scheiding of een sterfgeval. Het persoonlijk contact en het vertrouwen dat mensen in haar stellen geeft iedere dag enorme voldoening.

Haar visie om een menselijk en modern kantoor te maken met respect voor de klassieke kwaliteiten van het vak, kon ze goed vertalen in het nieuwe pand in Zeist, waar Van Rhijn Notarissen nu een paar jaar gevestigd is. Het is een laagdrempelige, veilige en sfeervolle omgeving geworden waar klanten en medewerkers zich prettig en vertrouwd voelen. Er worden immers de meeste intieme zaken van het leven besproken.

“Ik vertaal de wensen van de cliënt en giet ze in een juridisch jasje.”

030 693 86 19
elings@vanrhijnnotarissen.nl

Marjolein is lid van de VMSN (Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat, www.vmn-notaris.nl) en de VOC (Vereniging van Notarieel Ondernemingsrecht Specialisten).

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?