5 fasen van rouw na een scheiding

Volgens de Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross zijn er 5 fasen die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen, voordat ze na een scheiding weer tot rust komen.

 

1. Ontkenning

In deze fase beschermen we onszelf door de werkelijkheid geheel af te wijzen. Hierdoor verschaffen we onszelf de tijd en de ruimte om de waarheid gedoseerd te laten doordringen. Aan het einde van deze fase gaan we op zoek naar de feiten, de waarheid, de schuldige.

 

2. Boosheid

We komen in opstand tegen de verdrietige ervaring en ervaren veel woede. Vaak richt deze woede zich tegen de ex of diens nieuwe partner. We zitten met vragen als “Waarom ik?” en “Waarom nu?”. Ook kunnen er gedachten van wraak spelen. Het is een gezond psychologisch verdedigingsmiddel om de schuld buiten onszelf te zoeken. Door ons druk te maken over de schuldvraag, ontwijken we het gevoel van verlies en verdriet.

 

3. Onderhandelen en vechten

Als we merken dat onze boosheid niet helpt, proberen we het verlies te verwerken door onszelf doelen te stellen of beloften te doen. We nemen bijvoorbeeld het initiatief in de scheiding over, organiseren een tegenaanval of gaan het proces uit wraak traineren.

 

4. Depressie

Als we ons verdriet niet langer kunnen ontkennen en onze protesten, onderhandelingen en tegenaanvallen niet helpen, treedt vaak depressie op.

 

5. Aanvaarding

Na verloop van tijd zien we in dat de scheiding niet is te voorkomen en accepteren we het verdriet. Hierna kunnen we ons langzaam weer op de toekomst gaan richten en een nieuwe invulling aan ons bestaan gaan geven. Aanvaarding is de moeilijkste fase, je zit dan in het dal van de rouwcurve. Daarna zal het alleen maar beter worden.

 

Let op

Bij een scheiding doorlopen jij en je ex de curve meestal niet gelijktijdig. De een kan in gedachten al bezig zijn de nieuwe woning in te richten, terwijl de ander nog ontkent of vol boosheid zit. Kennis van de rouwcurve en ieders traject daarin zorgt voor meer begrip voor je eigen gevoelens en die van de ander.

Meer weten

Komen jullie er samen niet uit? Lees dan meer over onze hulp bij een scheiding.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

Tips voor ouders na een scheiding

Na een scheiding moeten jij en je ex een nieuwe vorm vinden om goed met elkaar om te kunnen gaan. En dat geldt natuurlijk helemaal als jullie samen kinderen hebben.

Lees meer

3 gouden regels bij elke scheiding

Hoewel elke scheiding anders is, zijn er toch een paar gouden regels waar elk gescheiden stel zich aan zou moeten houden.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan