Van Rhijn notarissen

Een huis kopen. Samen of alleen?

Jullie wonen al een tijdje samen en op een gegeven moment is het grote moment daar: er komt een koophuis! Dat kun je natuurlijk samen doen; ieder betaalt een – nagenoeg – gelijk deel van de woning. Maar je kunt er om verschillende redenen ook voor kiezen dat één van jullie beiden de woning koopt. Wat zijn de voor- en nadelen van beide situaties?

Lief en leed delen

Op moment dat jullie samen een huis kopen, staan jullie er ook echt samen voor. Zowel de positieve als de minder positieve kanten van het hebben van een woning: jullie delen ze samen. Van het uitzoeken van dat prachtige bankstel tot de financiering van het huis. Je koopt het samen aan, je richt het samen in en je geeft het helemaal samen vorm. Dat geeft een goed gevoel.

Regeling

Bij een verdeling van 40:60 noemen we de verdeling gelijk of nagenoeg gelijk. Als er grotere verschillen zijn in bijdragen, dus de een stopt meer eigen geld in de woning dan de ander, dan moet daar bij de notaris een regeling over worden getroffen. Bij gezamenlijk eigendom kun je ook een regeling opnemen dat in geval van overlijden de woning terecht komt bij de langstlevende partner. Dat kan dan zonder testament. Die mogelijkheid is er niet als een van jullie alleen de woning heeft aangekocht.

Toch uit elkaar?

Natuurlijk wil je er niet te lang bij stilstaan, maar we weten allemaal dat het kan gebeuren: jullie gaan uit elkaar. Als jullie de woning samen hebben gekocht – de verdeling is gelijk of nagenoeg gelijk – dan kunnen jullie samen beslissen het huis te verkopen. Over- of onderwaarde? Die wordt tussen jullie verdeeld. Het is ook mogelijk dat een van beiden in het huis blijft wonen. Dat kan zonder dat er overdrachtsbelasting verschuldigd is. Natuurlijk moet de andere partner dan wel worden uitgekocht en er moet bij de notaris een akte van verdeling worden opgesteld.

Een partner koopt het huis alleen aan

Een andere optie is dat één van jullie het huis alleen aankoopt. Dan zijn zowel de lusten als de lasten voor die ene persoon. De vraag is dan wel of die persoon de woning alleen gefinancierd krijgt of dat het inkomen van de ander nodig is om de financiering rond te krijgen. Het kan namelijk zo zijn dat de bank alleen jouw inkomen niet toereikend vindt om je hypotheek te financieren. Je partner moet dan meetekenen. Dat houdt in dat de ander dan ook hoofdelijk medeschuldenaar is. Geen eigenaar maar wel schuldenaar; dat kan leiden tot – een gevoel van – een ongelijke verhouding.

Toch uit elkaar?

Op moment dat je in deze situatie uit elkaar gaat, kan er niet verdeeld worden. De woning is immers maar van één persoon. Als de ander de woning dan wil overnemen, moet deze overgedragen worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aankoop van een gezamenlijke woning of heb je vragen over het testament? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons gratis telefonische inloopspreekuur, elke maandag van 09:00 tot 10:00 (Bel 030 692 08 66)

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?