Energielabel

Iedereen die een woning koopt of verkoopt, krijgt ermee te maken: het energielabel. Dit label laat zien hoe energiezuinig de woning is. Energielabel A is het zuinigst, G het minst zuinig.

 

Boete

De verkoper van het pand moet zorgen dat er een geldig energielabel aanwezig is tijdens het transactiemoment. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een boete tot € 405. Voor bedrijfspanden is dat zelfs € 20.000.

 

Voorlopig of definitief label

In 2015 zijn de eisen voor energielabels veranderd. Zo zijn de labels vereenvoudigd en is het definitieve label makkelijk en snel online aan te vragen. Begin 2015 hebben alle woningeigenaren zonder label een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dit ging om een inschatting van het werkelijke energielabel en is derhalve niet voldoende om aan de wettelijke plicht te voldoen. Het definitieve label is nodig bij verkoop van een woning, oplevering van een woning, verhuur van een woning of wanneer een woning wordt gebouwd en opgeleverd in eigen opdracht.

 

Uitzonderingen

Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, maar er zijn uitzonderingen. Het label is bijvoorbeeld niet verplicht voor beschermde monumenten, kerken en moskeeën, en gebouwen die maximaal 2 jaar worden gebruikt. En zo zijn er nog enkele uitzonderingen.

Meer weten?

Lees dan ook onze tips bij het kopen van een woning.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Beter beschermd een huis kopen

Je hebt je droomhuis gevonden en bent in gedachten al helemaal bezig om het in te richten. Maar dan gaat de koop onverwacht tóch niet door. Reden: er blijken allerlei schuldeisers achter de verkoper aan te zitten.

Lees meer

Appartementsrecht

Waar moet je op letten bij de aankoop van een appartementsrecht? En aan welke regels moet de eigenaar van een appartementsrecht zich houden? In dit artikel lees je er meer over!

Lees meer

Schenking ten behoeve van de eigen woning

Schenken in verband met een eigen woning is als iemand jou een geldbedrag schenkt dat je gebruikt voor de koop, bouw of verbouwing van je huis. In deze blog besteden we kort aandacht aan de minder gebruikelijke situaties. Bijvoorbeeld voor het geval een lening die is aangegaan voor de eigen woning wordt kwijtgescholden of aan de kwijtschelding van de koopsom bij de overdracht van een woning. Dat heeft veel weg van een schenking, maar is het dat ook? En zo ja, kan dat belastingvrij?

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan