Van Rhijn notarissen

Energielabel

Iedereen die een woning koopt of verkoopt, krijgt ermee te maken: het energielabel. Dit label laat zien hoe energiezuinig de woning is. Energielabel A is het zuinigst, G het minst zuinig.

Boete

De verkoper van het pand moet zorgen dat er een geldig energielabel aanwezig is tijdens het transactiemoment. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een boete tot € 405. Voor bedrijfspanden is dat zelfs € 20.000.

Voorlopig of definitief label

In 2015 zijn de eisen voor energielabels veranderd. Zo zijn de labels vereenvoudigd en is het definitieve label makkelijk en snel online aan te vragen. Begin 2015 hebben alle woningeigenaren zonder label een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dit ging om een inschatting van het werkelijke energielabel en is derhalve niet voldoende om aan de wettelijke plicht te voldoen. Het definitieve label is nodig bij verkoop van een woning, oplevering van een woning, verhuur van een woning of wanneer een woning wordt gebouwd en opgeleverd in eigen opdracht.

Uitzonderingen

Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, maar er zijn uitzonderingen. Het label is bijvoorbeeld niet verplicht voor beschermde monumenten, kerken en moskeeën, en gebouwen die maximaal 2 jaar worden gebruikt. En zo zijn er nog enkele uitzonderingen.

Meer weten?

Lees dan ook onze tips bij het kopen van een woning.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Videoserie Wet Bestuur en Toezicht voor Rechtspersonen (WBTR)

Videoserie Wet Bestuur en Toezicht voor Rechtspersonen (WBTR)

Per 1 juli 2021 ging de nieuwe WBTR in voor verenigingen en stichtingen in. Het doel van de wet is om wet- en regelgeving voor verenigingen en stichtingen meer in lijn te brengen met die van B.V.’s. Maar wat is de impact voor bestaande verenigingen en/of stichtingen? Notaris Marjolein Elings vertelt hier meer over in deze vijf video’s

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?