Iedereen die een woning koopt of verkoopt, krijgt ermee te maken: het energielabel. Dit label laat zien hoe energiezuinig de woning is. Energielabel A is het zuinigst, G het minst zuinig.
Boete
De verkoper van het pand moet zorgen dat er een geldig energielabel aanwezig is tijdens het transactiemoment. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een boete tot € 405. Voor bedrijfspanden is dat zelfs € 20.000.
Voorlopig of definitief label
In 2015 zijn de eisen voor energielabels veranderd. Zo zijn de labels vereenvoudigd en is het definitieve label makkelijk en snel online aan te vragen. Begin 2015 hebben alle woningeigenaren zonder label een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Dit ging om een inschatting van het werkelijke energielabel en is derhalve niet voldoende om aan de wettelijke plicht te voldoen. Het definitieve label is nodig bij verkoop van een woning, oplevering van een woning, verhuur van een woning of wanneer een woning wordt gebouwd en opgeleverd in eigen opdracht.
Uitzonderingen
Het energielabel is verplicht voor alle gebouwen, maar er zijn uitzonderingen. Het label is bijvoorbeeld niet verplicht voor beschermde monumenten, kerken en moskeeën, en gebouwen die maximaal 2 jaar worden gebruikt. En zo zijn er nog enkele uitzonderingen.
Meer weten?
Lees dan ook onze tips bij het kopen van een woning.