Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis bij deze samengestelde gezinnen is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.


Enkele tips:

  1. Stel een samenlevingsovereenkomst op, gekoppeld aan een testament. Hiermee voorkomen jullie veel narigheid in het geval dat een van beiden overlijdt. Trouwen is ook een optie, maar financieel niet altijd de beste keuze. Twee zestigers met ieder een eigen vermogen raden we bijvoorbeeld niet aan om in gemeenschap van goederen te trouwen.
  2. Leg in de testamenten vast dat de kinderen alleen de erfenis van hun eigen ouder ontvangen.
  3. Maak goede afspraken over vruchtgebruik: het recht om gebruik te maken van goederen die aan een ander toebehoren. De kinderen erven bijvoorbeeld de woning, maar de nieuwe partner kan er in blijven wonen. In hoeverre dit gunstig is, hangt af van een aantal factoren. Eén daarvan is de vraag of er nog een hypotheek rust op het huis. Zo ja, dan zou dit fiscaal onaantrekkelijk kunnen zijn voor de toekomstig ervende kinderen.

Meer weten?

Lees dan meer over het maken van een testament.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Ik krijg een schenking van mijn ouders, hoe zet ik dat in voor mijn huis?

Je krijgt een schenking van je ouders. Hoe hoog mag die schenking zijn en kun je die gebruiken voor het aflossen van je hypotheek? Hier vertellen we je waar je op moet letten.

Lees meer

De nadelen van een en/of rekening

Mensen die hun bankzaken niet zelf meer kunnen of willen regelen, delen hun bankrekening vaak met hun kinderen. Zo'n gezamenlijke rekening lijkt een handige oplossing, maar kan tot vervelende situaties leiden.

Lees meer

Tips voor ouders na een scheiding

Na een scheiding moeten jij en je ex een nieuwe vorm vinden om goed met elkaar om te kunnen gaan. En dat geldt natuurlijk helemaal als jullie samen kinderen hebben.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan