Van Rhijn notarissen

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis bij deze samengestelde gezinnen is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.


Enkele tips:

  1. Stel een samenlevingsovereenkomst op, gekoppeld aan een testament. Hiermee voorkomen jullie veel narigheid in het geval dat een van beiden overlijdt. Trouwen is ook een optie, maar financieel niet altijd de beste keuze. Twee zestigers met ieder een eigen vermogen raden we bijvoorbeeld niet aan om in gemeenschap van goederen te trouwen.
  2. Leg in de testamenten vast dat de kinderen alleen de erfenis van hun eigen ouder ontvangen.
  3. Maak goede afspraken over vruchtgebruik: het recht om gebruik te maken van goederen die aan een ander toebehoren. De kinderen erven bijvoorbeeld de woning, maar de nieuwe partner kan er in blijven wonen. In hoeverre dit gunstig is, hangt af van een aantal factoren. Eén daarvan is de vraag of er nog een hypotheek rust op het huis. Zo ja, dan zou dit fiscaal onaantrekkelijk kunnen zijn voor de toekomstig ervende kinderen.

Meer weten?

Lees dan meer over het maken van een testament.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?