Van Rhijn notarissen

Hypotheek afgelost? Vergeet het Kadaster niet

Het aflossen van je hypotheek heeft een aantal voordelen. Er is echter één ding dat mensen nogal eens vergeten: het laten doorhalen van de hypotheek in het hypotheekregister bij het Kadaster. Toch is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Waarom? Dat vertellen we je in deze blog.

Aflossen is slimmer

Soms denken mensen dat het slim is een klein deel van hun hypotheek in stand te houden en niet alles af te lossen. In werkelijkheid heeft dat weinig zin, tenzij je liever wat spaargeld achter de hand houdt en niet je laatste centen in je hypotheek wil stoppen. Want dat is het enige ‘nadeel’ van je hypotheek aflossen, het afgeloste bedrag is niet zomaar beschikbaar, wat met spaargeld een stuk eenvoudiger is. Het voordeel daarentegen van je hypotheek aflossen is dat het je maandlasten verlaagt en op die manier eigenlijk meer oplevert dan sparen. Bovendien is er kans dat je recht hebt op een extra aftrekpost omdat je geen eigenwoningschuld meer hebt.

Paarse krokodil

Op het moment dat je je hypotheek hebt afgelost, is er echter een ding wat je niet moet vergeten: je moet nadenken of je je hypotheek wil laten doorhalen in het hypotheekregister bij het Kadaster. Dat doe je door een royementsakte te laten opstellen. Dit is niet verplicht op het moment dat je je hypotheek volledig aflost, maar wel op het moment dat je je woning wil verkopen. Zeker als de aflossing wat langer geleden heeft plaatsgevonden, kan de bank niet altijd meer de gegevens over de aflossing terugvinden. Dan komt de paarse krokodil uit de kast. Stel: je hebt tien jaar geleden je hypotheek afgelost, en gaat je huis verkopen. Dan moet de notaris die de overdracht doet, zorgen dat de hypotheek uit het hypotheekregister van het Kadaster is. Hij stuurt een brief naar de bank om de volmacht te laten tekenen dat de hypotheek bij het Kadaster doorgehaald mag worden. Als de bank de aflossing niet kan vinden, moet de bank in de archieven gaan zoeken, en dat kan best even duren. Als je geld hebt geleend van een particulier, kan de situatie nog nijpender worden. Houdt die particulier wel goed zijn archieven bij? Is de persoon in kwestie überhaupt nog in leven op het moment dat jij je huis wil verkopen? Lukt het je niet je hypotheek te laten doorhalen bij het Kadaster, kan je huis simpelweg niet overgedragen worden.

Kleine lettertjes

Soms is het juist handig je hypotheek niet te laten doorhalen bij het Kadaster, bijvoorbeeld als je later bij dezelfde bank een nieuwe lening af zou willen sluiten. Maar hoe het ook zij, zorg dat je de spullen van de bank goed bewaart, zodat je altijd kunt aantonen dat je je hypotheek hebt afgelost, en als je zeker weet dat je niet meer bij die bank wil gaan bijlenen, is het slim om direct de hypotheek bij het Kadaster te laten doorhalen. Daar moet je wel de notaris apart opdracht voor geven. Dat staat in de kleine lettertjes die de bank je laat ondertekenen bij het afsluiten van de hypotheek, maar daar leest vrijwel iedereen overheen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over de hypotheek? Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonisch spreekuur voor een gratis tien minuten gesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?