Van Rhijn notarissen

Kan ik mijn kind onterven?

Volgens de wet is het inderdaad mogelijk om je kind te onterven. Maar je kind kan hiertegen wel bezwaar maken en tot 5 jaar na je overlijden een beroep doen op zijn of haar ‘legitieme portie’. Een legitieme portie staat gelijk aan de helft van het normale erfdeel.

Voorbeeld

Moeder overlijdt en laat een zoon en een dochter na. De zoon is onterft en doet een beroep op zijn legitieme portie. Zijn normale erfdeel was de helft van de erfenis geweest. Zijn legitieme portie is dus een kwart.

Schriftelijke melding is voldoende

Als de overledene nog een echtgenoot of echtgenote heeft, wordt de legitieme portie pas uitbetaald als ook deze persoon is overleden. Een onterft kind hoeft zijn of haar legitieme portie niet via de rechter aan te vragen. Een schriftelijke melding aan de erfgenamen of executeur is voldoende.

Eerdere schenkingen worden meegerekend

Bij de berekening van de legitieme portie worden schenkingen die in het verleden zijn gedaan meegeteld.

Voorbeeld

Moeder overlijdt en laat 2 kinderen na: Anna en Bernhard. Anna is onterft en doet een beroep op haar legitieme portie. Anna’s normale erfdeel was de helft van de erfenis geweest. Haar legitieme portie is dus een kwart. De erfenis bedraagt € 50.000. Moeder heeft tijdens haar leven € 200.000 aan Bernhard en zijn kinderen geschonken. Zonder deze schenkingen zou haar nalatenschap € 250.000 zijn geweest. De legitieme portie van Anna bedraagt een kwart van € 250.000, dus € 62.500. Dit betekent dat de hele erfenis van € 50.000 naar Anna gaat en dat Bernhard € 12.500 moet terugbetalen aan Anna.

Meer weten?

Van Rhijn notarissen informeert je graag, zodat je de juiste keuzes maakt en onaangename verrassingen kunt voorkomen.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?