Van Rhijn notarissen

Kan ik verantwoordelijk worden voor de aankopen van mijn compagnon – wat als hij een luxeauto koopt op naam van de zaak?

Samen met je compagnon heb je een bedrijf. Dit gaat goed, maar dan blijkt hij opeens op naam van de zaak een mooie Tesla te hebben gekocht. Kan dat eigenlijk wel zomaar? En hoe zit het met de verantwoordelijkheid over die auto? Dit soort situaties wil iedere ondernemer voorkomen. Daarom is het van groot belang al bij de start van je samenwerking afspraken te maken over de uitgaven die iedere compagnon mag doen.

Inschrijving KvK leidend bij VOF

Heb je een Vennootschap onder Firma samen met je compagnon, dan wordt bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel gevraagd welke bevoegdheden de vennoten krijgen. Een vennoot kan onbeperkt zelfstandig, beperkt (bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag) of niet bevoegd zijn. Naast de beperking van de zelfstandige bevoegdheid is het ook mogelijk om een gezamenlijke bevoegdheid te hebben. Als de vennoten onbeperkt zelfstandig bevoegd zijn, dan betekent dit dat ze zelfstandig kunnen tekenen, ook voor de aanschaf van een Tesla.

Het is belangrijk bij de inschrijving de bevoegdheid goed te regelen. Alleen op die manier ben je beschermd naar derden tegen onbevoegd handelen van je compagnon.

Toch blijkt dat vennoten er vaak voor kiezen om onbeperkt zelfstandig bevoegd te zijn vanuit praktisch oogpunt. Op die manier hoeven vennoten niet voor iedere uitgave elkaars toestemming te vragen. Wees je echter bewust van de risico’s die dit met zich meebrengt.

Statuten leidend bij BV

Bij een BV heb je te maken met een bestuur. De bestuurder is onbeperkt tekeningsbevoegd. Deze bevoegdheid kan alleen worden beperkt door het benoemen van twee bestuurders die gezamenlijk bevoegd zijn. Vaak kiezen de aandeelhouders van een BV voor een zelfstandige bevoegdheid van de bestuurder: zo hoeft hij of zij niet bij iedere uitgave ruggenspraak te houden met de aandeelhouders.

In de statuten van de BV kun je laten opnemen dat de bestuurder zelfstandig bevoegd is, maar dat hij voor bepaalde besluiten goedkeuring van de aandeelhouders nodig heeft. Het gaat dan vaak om de aanschaf van onroerend goed, het ontslaan van personeel, én voor aankopen die een bepaald bedrag te boven gaan. Die beperking werkt echter alleen intern, je kunt hier naar derden geen beroep op doen. Schaft de bestuurder een Tesla aan, dan kan hij door de aandeelhouders worden aangesproken. De aanschaf zelf kan echter niet ongedaan worden gemaakt.

Word je dus geconfronteerd met een aankoop van je compagnon waar je niet verantwoordelijk voor wilt zijn, dan zul je moeten achterhalen hoe jullie afspraken hierover bij de Kamer van Koophandel zijn vastgelegd (VOF) of wat hierover is afgesproken in de statuten (BV). Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons gratis telefonische spreekuur iedere maandag van 9:00 tot 10:00. Met het oog op de genomen maatregelen kun je onze specialisten voorlopig telefonisch vragen stellen op 030 692 08 66.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?