Van Rhijn notarissen

Overdrachtsbelasting voor starters, zo zit het

Iedereen die een huis koopt, betaalt daarover 2% overdrachtsbelasting. Koop je een huis van 350.000 euro, dan heb je het al over een bedrag van 7.000 euro. Daar kun je een hoop mooie dingen voor doen. Per 1 januari wordt deze overdrachtsbelasting voor mensen onder de 35 jaar afgeschaft. Een cadeautje van de overheid, of is het niet zo mooi als het lijkt?

Iedereen weer starter

Per 1 januari krijgen mensen tussen de 18 en 35 jaar die een huis gaan kopen, vrijstelling van de 2% overdrachtsbelasting, mits ze zelf in het huis gaan wonen. Officieel is de regeling alleen voor starters, maar omdat het onmogelijk is om voor elke aanschaf bij het Kadaster te controleren of dit ook daadwerkelijk de eerste keer is dat iemand een huis koopt, is vanaf 1 januari iedereen die jonger is dan 35 weer starter. Wel geldt dat je maar één keer gebruik kunt maken van de regeling.

Rekensommetje

Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden bij het overdragen van de woning. Dit gebeurt bij de notaris. De belasting wordt dus niet betaald op het moment dat de koopovereenkomst wordt getekend, maar pas later. Het gevolg is dan ook dat veel huizenkopers onder de 35 al wel de koopovereenkomst tekenen, maar proberen de overdracht uit te stellen tot het nieuwe jaar. Of dat lukt, hangt natuurlijk af van de welwillendheid van de verkoper. Als hij of zij zelf de hypotheek moet doorbetalen, heeft dat alleen zin als daar een vergoeding tegenover staat. En weegt die weer op tegen die 2% die je minder betaalt voor je nieuwe huis? Een rekensommetje dus.

Partner boven de 35? Gedeelde vrijstelling

Koop je samen een huis en is je partner ouder dan 35 jaar, dan geldt de vrijstelling voor jouw percentage van de aankoop. Geldt er een 50/50-verdeling, dan krijgt de partner jonger dan 35 de vrijstelling over de helft van de waarde van het huis. De oudere partner betaalt 2% over zijn of haar helft.

Druk op huizenmarkt onverminderd hoog

Het is overigens wel van belang dat je het huis dat je koopt ook daadwerkelijk zelf gaat bewonen. Als je als particulier de woning koopt om te verhuren, dan gaat de overdrachtsbelasting per 1 januari juist omhoog: van 2% naar 8%. De vrijstelling die aan de ene kant wordt gegeven, wordt daarmee aan de andere kant weer teruggenomen. En doordat starters meer te besteden hebben, stijgen de huizenprijzen en is de druk op de huizenmarkt onverminderd hoog. Een beetje vreemd cadeautje dus, dat uiteindelijk ook niet het middel is waar iedereen op hoopte.

Meer weten?

Vragen over de overdrachtsbelasting, wil je meer weten over de aankoop van een gezamenlijke woning of heb je vragen over het testament? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons gratis telefonische inloopspreekuur, elke maandag van 09:00 tot 10:00 (Bel 030 692 08 66)

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?