Van Rhijn notarissen

Samen een huis aankopen zonder partnerschap

Onlangs is er een uitspraak gedaan over samen een huis aankopen wanneer je geen samenlevingsovereenkomst hebt (en niet getrouwd of geregistreerd partner bent). 

Standaard gaat de wet er van uit dat beide partners de kosten gelijk delen bij het aankopen van een woning wanneer partners geen samenlevingsovereenkomst hebben. Wanneer de ene partner meer geld in de woning inbrengt dan de ander dan heet dat ‘meerinbreng’. Wanneer je dit als partner doet en je hier geen afspraken over maakt, dan komt dit bedrag na 5 jaar voor eigen risico, vanaf het moment van het aankopen van de woning. Dit betekent dat jij 5 jaar de tijd hebt om zelf te regelen dat je je geld ‘terugkrijgt’.

Dus; koop je samen met je partner een woning, laat je geen afspraken vastleggen in een overeenkomst en heb jij meer betaald dan je partner? Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk vastlegt, anders kun je na 5 jaar geen aanspraak meer maken op jouw meerinbreng. 

Heb je hier vragen over of wil je afspraken vastleggen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. Je kunt ons bellen tijdens ons gratis inbelspreekuur iedere maandagochtend van 9:00 – 10:00 om je vraag te stellen of bel ons om een (digitale) afspraak in te plannen op: 030 – 692 08 66.
Mail je liever? Dat kan ook, mail ons op: welkom@vanrhijnnotarissen.nl.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?