Van Rhijn notarissen

Samengesteld gezin? Vergeet je levenstestament niet!

Het laten opstellen van een levenstestament is in elke gezinssituatie belangrijk. Stel dat er iets met je gebeurt waardoor je zelf – tijdelijk – geen beslissingen meer kunt nemen, wie zorgt dan dat je wordt verzorgd zoals jij dat graag wilt en wie regelt je bankzaken volgens jouw wensen? In samengestelde gezinnen, waar de belangen tegengesteld kunnen zijn, is het extra belangrijk die wensen goed vast te leggen.

Als de verbindende factor wegvalt, kan het ingewikkeld worden

Uiteraard kunnen er in een traditioneel gezin ook spanningen zijn, maar in de praktijk zien we dat de kans daarop bij samengestelde gezinnen groter is. Zolang de verbindende factor er is, gaat alles goed. Zodra die – tijdelijk – wegvalt, is men het lang niet altijd eens over wat er moet gebeuren en hoe. Hoe ingewikkeld de situatie wordt, is natuurlijk per gezin verschillend. Dat hangt bijvoorbeeld af van of jullie een nieuw gezin zijn geworden toen de kinderen nog peuters waren of pas toen ze de vijftig waren gepasseerd.

Wat doen we met het huis?

Stel: je hebt een huis waar je samenwoont met je partner. Er gebeurt iets en je komt in een verpleeghuis terecht. Mag je partner dan in het huis blijven wonen? Wie betaalt de kosten daarvan? Mag het huis verkocht worden? Als er onderhoud gepleegd moet worden, wie betaalt dat dan? En wie beslist dat allemaal? Je partner, je kinderen, gezamenlijk?

Ruzie boven het ziekenhuisbed

En dan is er natuurlijk nog de medische kant. Ook daarvan is het goed om, hoe moeilijk het ook is, duidelijk vast te leggen waar je welke zeggenschap neerlegt. Als je in het ziekenhuisbed ligt en je kunt zelf niets meer, wil je niet dat je partner en de kinderen over jouw hoofd heen moeten gaan ruziën; daar wordt niemand blij van.

Kinderen onder de achttien? Hallo ex-partner

Als de kinderen nog – deels – onder de achttien zijn en je woont samen, dan is het helemaal onduidelijk wie waar wat over te vertellen heeft. Het is niet automatisch zo dat je partner over het huis kan beslissen. Daar moeten dan de kinderen bij betrokken worden en daarmee dus ook je ex-partner. Dat maakt de situatie er niet eenvoudiger op.

Brandverzekering

Vaak denken mensen: dat levenstestament, dat regel ik nog wel. Begrijpelijk. Maar ook als je jong bent, kan het gebeuren dat je niet meer zelfstandig kunt handelen. Zo kun je ziek worden of een vervelend auto-ongeluk krijgen. Zie een levenstestament als een brandverzekering. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar als de ramp zich voltrekt, ben je blij dat je het geregeld hebt.

Meer weten?

Denk dus over je wensen na als je nog gezond bent en leg ze vast in een levenstestament. Wil je eens verder praten over wat je precies vast wilt en kunt laten leggen? Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons inloopspreekuur voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?