Van Rhijn notarissen

Samenwonen. Mijn geld, jouw geld?

Als je gaat samenwonen, is er in principe niets van jullie samen. Jouw geld is dus gewoon jouw geld, tenzij je daar andere afspraken over maakt. En nee, dat is misschien niet romantisch, maar wel heel verstandig. In deze blog lees je waarom.

Ongewenst

Als je gaat samenwonen, kun je natuurlijk al jullie geld zonder nadenken op een gezamenlijke rekening storten, daarmee wordt het jullie gezamenlijke geld. Maar of dat heel slim is, valt te betwijfelen. Beter is het om afspraken te maken en die vast te leggen. Draagt de een meer bij in het eigen huis bijvoorbeeld, leg dat vast. Heb jij 40.000 euro meer in de gezamenlijke woning geïnvesteerd dan je partner, en je wilt dat bedrag terug als jullie uit elkaar zouden gaan, dan gaat dat niet vanzelf. Ook is het verstandig afspraken te maken over hoe jullie de huishouding betalen. Vroeger zag je nogal eens dat het salaris van de een werd gebruikt om van te leven en dat van de ander om te sparen. Als jullie dan uit elkaar gaan, heeft de één een fikse spaarrekening en de ander geen cent. Dat is – in ieder geval voor een van de partijen – een ongewenste situatie.

Niet romantisch, wel verstandig

Op het moment dat je geld erft of een schenking krijgt, is het misschien niet heel romantisch om daar afspraken over te maken, maar het is wel verstandig. Stel: jij bent tussen de 18 en 40 jaar en krijgt een belastingvrije schenking van je ouders van 105.302 euro. Daarmee betaal je de hypotheek af. Heb je daarmee ook de hypotheek van je partner afgelost, of niet? Wat spreek je daarover af? Dat kun je beter nu bespreken, nu alles koek en ei is, dan op het moment dat je besluit uit elkaar te gaan.

Verzekering

Hetzelfde geldt als je gaat samenwonen met iemand met een studieschuld of alimentatieverplichting. Betaal je indirect mee aan die aflossing of aan de alimentatie, omdat jij meer in de huishoudpot in moet leggen, of regelen jullie dat anders? Wat wijsheid is, weten alleen jullie twee, maar dat het verstandig is om in een vroeg stadium goede afspraken te maken, mag helder zijn. Zie het als het afsluiten van een verzekering, die hoop je ook nooit nodig te hebben, maar als de ramp zich voltrekt, ben je blij dat je het geregeld hebt. Dat geldt ook voor afspraken bij samenwonen.

Meer weten?

Heb je nog vragen over het samenlevingscontract? Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonisch spreekuur voor een gratis tien minuten gesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?