Tips voor ouders na een scheiding

Na een scheiding moeten jij en je ex een nieuwe vorm vinden om goed met elkaar om te kunnen gaan. En dat geldt natuurlijk helemaal als jullie samen kinderen hebben. Enkele tips:

  1. Jij en je ex kunnen nooit ophouden de ouders van jullie kind te zijn. Neem je verantwoordelijkheid en accepteer dat je de opvoeding samen blijft doen!
  2. Gun je kind een leuke tijd bij je ex. Vraag jezelf niet af wie van jullie twee de beste, aardigste of leukste ouder is. Je kind houdt van jullie allebei. Dat is normaal en moet ook zo blijven.
  3. Het is voor een kind heel moeilijk als je negatief praat of zelfs maar denkt over je ex. Kinderen vangen veel non-verbale signalen op. Wees je daarvan bewust en zorg dat je kind geen praatpaal voor jou wordt!
  4. Als je kind zegt dat het niet meer naar je ex wil, is dat geen beloning voor jou. Nee, het is alarmfase rood! Het betekent dat jullie als ouders iets doen waardoor jullie kind in de knel zit. Zoek de oplossing daarvan altijd bij jezelf of met elkaar, en niet bij je ex of je kind!
  5. Maak geen ruzie waar je kind bij is (dus ook geen cynische opmerkingen of steken onder water). Hoe zou jij het vinden als de twee mensen van wie je het meeste houdt, continu ruzie maken?

Meer weten

Komen jullie er samen niet uit? Lees dan meer over onze hulp bij een scheiding.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Samengesteld gezin? Voorkom problemen rond de erfenis

Zo’n 150.000 gezinnen in Nederland bestaan uit een gescheiden ouder, een nieuwe partner en kinderen uit eerdere relaties. Het regelen van de erfenis in zo'n samengesteld gezin is ingewikkeld en ligt vaak gevoelig.

Lees meer

5 fasen van rouw na een scheiding

Volgens psychiater Elisabeth Kübler-Ross zijn er 5 fasen die de meeste mensen doorlopen voordat ze na een scheiding weer tot rust komen: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en tot slot aanvaarding.

Lees meer

3 gouden regels bij elke scheiding

Hoewel elke scheiding anders is, zijn er toch een paar gouden regels waar elk gescheiden stel zich aan zou moeten houden.

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan