Van Rhijn notarissen

Trouwen. Geldt ons samenlevingscontract nog?

Als je gaat trouwen, is dat natuurlijk fantastisch. Voor je de stap zet, moet je wel bij een aantal dingen stilstaan, zoals het samenlevingscontract. Blijft dat van kracht of moet je actie ondernemen?

Beperkte gemeenschap van goederen

Als jullie gaan trouwen en jullie hebben eerder al een samenlevingscontract opgesteld, dan is het belangrijk je te realiseren dat dat samenlevingscontract niet automatisch wordt omgezet in huwelijkse voorwaarden. Dat wil zeggen dat, als je niks anders regelt, je in principe in de huidige beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Daarmee zijn alle bezittingen en schulden die jij en je partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen, van jullie samen. Het is maar de vraag of je dat wilt. Als je trouwt, is in de meeste gevallen het samenlevingscontract niet meer geldig en daarmee dus automatisch ontbonden. Dan is het natuurlijk zaak te bekijken welke afspraken uit het samenlevingscontract je in huwelijkse voorwaarden wilt vastleggen.

Gezamenlijke woning

Stel: je koopt samen een huis. Jij hebt daar 40.000 euro meer in geïnvesteerd dan je partner, en in het samenlevingscontract hadden jullie de afspraak gemaakt dat jij die 40.000 euro terugkrijgt mochten jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Als je gaat trouwen, zijn de afspraken uit het samenlevingscontract niet meer geldig. Dat houdt dus in dat ook die afspraak over die 40.000 euro niet meer rechtsgeldig is. Er zit een vervelende bepaling in de wet van vandaag de dag, namelijk dat je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt, en dat alles dat voor het huwelijk van jullie samen was, ook van jullie samen blijft. Omdat je samen het huis in bezit had, komt het er dus op neer dat je die 40.000 euro kwijt bent op het moment dat jullie besluiten uit elkaar te gaan. Wil je dat opnieuw goed geregeld hebben, moet je huwelijkse voorwaarden opmaken.

Alimentatieafspraken

Ook in het geval van alimentatieafspraken kan dit slecht uitpakken. Stel: je woont samen en een van de twee partners heeft kinderen, de andere partner niet. Dan worden er over het algemeen in een samenlevingscontract afspraken gemaakt dat de echte ouder de kosten van de kinderen betaalt. Ook die afspraken vallen weg als je besluit in het huwelijksbootje te stappen. Als je geen nieuwe afspraken vast laat leggen, ben je zelfs als niet-ouder medeaansprakelijk en medeverantwoordelijk voor de kinderen, ook als jullie later besluiten uit elkaar te gaan.

Door elkaar

In de meeste samenlevingscontracten is opgenomen dat ze eindigen zodra jullie gaan trouwen. Sommige samenlevingscontracten hebben wat ingewikkelder constructies. Dan moet er bijvoorbeeld een aangetekende brief naar de notaris die het heeft opgesteld. Let daar goed op, zodat geen afspraken door elkaar gaan lopen en je altijd duidelijk voor ogen hebt welke afspraken van toepassing zijn. Dat kan belangrijk zijn bij een huwelijk, maar ook als je uit elkaar gaat. Als het samenlevingscontract niet ontbonden wordt, kan de rechter je toch nog veroordelen tot een bijdrage in allerlei kosten omdat het contract niet ontbonden is. En daar zit niemand op te wachten.

Meer weten? Heb je nog vragen over het samenlevingscontract? Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonisch spreekuur voor een gratis tien minuten gesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?