Van Rhijn notarissen

Voogdij en scheiding: hier moet je over nadenken.

Vandaag de dag gaat de rechter er bij een echtscheiding vanuit dat je als ouders beide voor de kinderen blijft zorgen en ook samen de verantwoordelijkheid draagt. De voogdij wordt niet aan een van beide ouders toegewezen. De rechter gaat er zelfs vanuit dat je allebei voor de helft van de week voor je kinderen zorgt. De werkelijkheid is vaak anders. Waar kun je tegenaanlopen als je – gehuwd of ongehuwd – besluit uit elkaar te gaan?

Naar Groningen vertrokken

Als je tijdens het huwelijk een traditionele verdeling hebt, waarbij de vrouw thuisblijft en voor de kinderen zorgt en de man werkt, zal dat na de echtscheiding niet ineens volkomen anders zijn. We zien dus dat er in de praktijk vaak afwijkende afspraken worden gemaakt. Dat is uiteraard prima. Maar de problemen beginnen als een van de ouders een nieuwe liefde heeft en naar de andere kant van het land verhuisd. Hoe prachtig je ouderschapsplan ook is, sommige afspraken zijn dan lastig na te leven. Zo is het bijvoorbeeld onhaalbaar je kind naar school te brengen als je zelf in Zeist woont en je ex-partner is met je kind naar Groningen vertrokken.

Niets te zeggen

Het gebeurt natuurlijk steeds vaker dat ouders niet getrouwd zijn. Als je dan uit elkaar gaat en je hebt als vader niet het ouderlijk gezag over je kinderen aangevraagd, heb je geen enkele zeggenschap over je kind. Je moet dan het ouderlijk gezag alsnog aanvragen. Daar heb je toestemming voor nodig van je ex-partner. En helaas, in veel gevallen krijg je die toestemming niet. De enige optie is dan nog om een rechterlijke procedure te beginnen om het ouderlijk gezag te krijgen. Dat is een vervelende procedure en de vraag is maar of je je kind dat aan wilt doen.

Geen ouderschapsplan

Als je uit elkaar gaat na een huwelijk, ben je verplicht naar de rechter te gaan. De rechter kijkt ook naar de afspraken die je gemaakt hebt over hoe er voor de kinderen gezorgd wordt. Als je ongehuwd samenwoont en je gaat uit elkaar, dan is die rechterlijke gang niet verplicht. Je wordt wel geacht een ouderschapsplan op te stellen, waarin je vastlegt hoe jullie voor de kinderen gaan zorgen en hoe jullie dat gaan betalen. Maar dat is niet verplicht. Het gebeurt dus ook vaak niet, omdat mensen denken dat ze er onderling wel uitkomen. Dat kan een tijd goedgaan, tot de kinderen gaan puberen en ingewikkelde dingen gaan doen of een van de twee een nieuwe partner krijgt en ineens minder tijd of geld voor de kinderen heeft. Dan heb je dus geen afspraken om op terug te vallen en kan de situatie zich ineens toch nog op een vervelende manier ontwikkelen. En daar zit niemand op te wachten, zeker je kinderen niet.

Meer weten?

Wil je meer weten over – gehuwd of ongehuwd – uit elkaar gaan of heb je vragen over het ouderschapsplan? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?