Van Rhijn notarissen

Voorkom hoge kosten erfgenamenonderzoek

Eén van de redenen om een testament op te stellen, is om de hoge kosten van een erfgenamenonderzoek te voorkomen. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen als je niet bent getrouwd, geen kinderen hebt en ook geen weduwe of weduwnaar bent. In dat geval wijst de wet je ouders, broers en zussen aan als erfgenamen.

Erfgenamenonderzoek

Mochten die al zijn overleden, dan dient een notaris op zoek te gaan naar verdere erfgenamen. De kosten van dit onderzoek kunnen behoorlijk oplopen. Het gebeurt namelijk vaak dat een notaris naar (achter)neven en (achter)nichten moet zoeken om te kunnen vaststellen wie de erfgenamen zijn.

Hierdoor versnippert het vermogen over veel erfgenamen en komt het niet terecht bij die ene neef, nicht of goede vriend of vriendin waar bij leven veel contact mee was. Bovendien gaat een deel van de erfenis op aan de kosten van een erfgenamenonderzoek.

Maak een testament!

Je kunt dit voorkomen door zelf een testament te treffen en daarin één of enkele personen tot erfgenaam te benoemen. Ook kun je in je testament een persoon aanwijzen die je uitvaart regelt, na je overlijden betalingen kan verrichten en je administratie kan verzorgen. Met een testament voorkom je dus onnodige kosten en komt je geld echt terecht bij diegenen die je hebt uitgekozen.

Meer weten?

Lees dan meer over het maken van een testament.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?