Van Rhijn notarissen

Zo krijgt jouw ex-partner niet het beheer over het geld van jouw minderjarige kinderen

Als jij en je partner samen een kind hebben en jullie besluiten uit elkaar te gaan op het moment dat jullie kind nog minderjarig is, dan hebben jullie beide het beheer over het vermogen van jullie kind. Daarbij gaan we er voor het gemak even vanuit dat jullie beide het gezag hebben over het kind.

Eén van jullie komt te overlijden. Wat dan?

Maar stel nu dat de moeder komt te overlijden. Dan erft het kind van de moeder. Die erfenis, net als het eventuele overige vermogen, wordt dan beheerd door de ex-partner van de moeder. Het vermogen van minderjarige kinderen wordt nu eenmaal door gezaghebbende ouders beheerd. Wil je niet dat jouw nalatenschap aan je kind door je ex-partner wordt beheerd? Dan is het belangrijk een testament op te stellen.

Vermogen zo lang mogelijk in stand laten

Onder het beheren wordt verstaan dat je probeert het vermogen van je kind zo lang mogelijk in stand te laten, tot deze meerderjarig is. Dus een ex-partner mag niet het geld voor eigen privé-uitgaven gebruiken, maar die ouder heeft in principe wel de volledige beschikking over het vermogen. Daar moet je dan maar het beste van hopen.

Een bewindvoerder instellen

Daar komt het testament dus om de hoek kijken. Daarin kun je een bewind instellen, zodat er bij overlijden iemand anders dan de ex-partner het vermogen van de minderjarige kinderen gaat beheren. Die persoon kun je zelf aanwijzen in het testament. Deze bewindvoerder zal in beginsel tot het kind 18 jaar is het vermogen beheren. Maar wil je liever dat dat bewind langer doorloopt, dan kun je daar ook een andere leeftijd voor aangeven. Dat is speciaal om ervoor te zorgen dat het kind het geld verstandig gebruikt. Tot het kind zelf over het vermogen mag beschikken, heeft het dus altijd toestemming nodig van de bewindvoerder.

Voogd niet altijd ook bewindvoerder

Stel dat de langstlevende ouder, in dit voorbeeld de vader, niet het gezag heeft en er is een voogd benoemd, dan is het zo dat de voogd in principe tot de 18-jarige leeftijd van het kind ook het beheer over het vermogen heeft. Uitzondering is weer als de moeder expliciet een andere bewindvoerder heeft aangewezen in haar testament. Dan houdt de voogd zich bezig met de verzorging en opvoeding en zal optreden als wettelijke vertegenwoordiger van het kind, terwijl de bewindvoerder het vermogen van het kind beheert.

Toestemming van de kantonrechter

De voogd kan dan wel het geld gebruiken voor zaken die ten goede komen aan het kind, maar alleen met toestemming van de bewindvoerder. Kan de bewindvoerder dan zomaar alles doen met de nalatenschap? Nee, zeker niet. Voor bepaalde handelingen is toestemming van de kantonrechter nodig.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen over het testament? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonische inloopspreekuur voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Waar je als samenwoner bij stil moet staan

Vijf dingen die je goed moet regelen: Als je gaat samenwonen, moet je allerlei dingen regelen. Veel van die dingen zijn leuk, zoals het uitzoeken van gordijnen en het kiezen van een nieuw bankstel. Maar je moet ook zaken regelen waar je misschien liever niet over...

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?