Als jij en je partner samen een kind hebben en jullie besluiten uit elkaar te gaan op het moment dat jullie kind nog minderjarig is, dan hebben jullie beide het beheer over het vermogen van jullie kind. Daarbij gaan we er voor het gemak even vanuit dat jullie beide het gezag hebben over het kind.
Eén van jullie komt te overlijden. Wat dan?
Maar stel nu dat de moeder komt te overlijden. Dan erft het kind van de moeder. Die erfenis, net als het eventuele overige vermogen, wordt dan beheerd door de ex-partner van de moeder. Het vermogen van minderjarige kinderen wordt nu eenmaal door gezaghebbende ouders beheerd. Wil je niet dat jouw nalatenschap aan je kind door je ex-partner wordt beheerd? Dan is het belangrijk een testament op te stellen.
Vermogen zo lang mogelijk in stand laten
Onder het beheren wordt verstaan dat je probeert het vermogen van je kind zo lang mogelijk in stand te laten, tot deze meerderjarig is. Dus een ex-partner mag niet het geld voor eigen privé-uitgaven gebruiken, maar die ouder heeft in principe wel de volledige beschikking over het vermogen. Daar moet je dan maar het beste van hopen.
Een bewindvoerder instellen
Daar komt het testament dus om de hoek kijken. Daarin kun je een bewind instellen, zodat er bij overlijden iemand anders dan de ex-partner het vermogen van de minderjarige kinderen gaat beheren. Die persoon kun je zelf aanwijzen in het testament. Deze bewindvoerder zal in beginsel tot het kind 18 jaar is het vermogen beheren. Maar wil je liever dat dat bewind langer doorloopt, dan kun je daar ook een andere leeftijd voor aangeven. Dat is speciaal om ervoor te zorgen dat het kind het geld verstandig gebruikt. Tot het kind zelf over het vermogen mag beschikken, heeft het dus altijd toestemming nodig van de bewindvoerder.
Voogd niet altijd ook bewindvoerder
Stel dat de langstlevende ouder, in dit voorbeeld de vader, niet het gezag heeft en er is een voogd benoemd, dan is het zo dat de voogd in principe tot de 18-jarige leeftijd van het kind ook het beheer over het vermogen heeft. Uitzondering is weer als de moeder expliciet een andere bewindvoerder heeft aangewezen in haar testament. Dan houdt de voogd zich bezig met de verzorging en opvoeding en zal optreden als wettelijke vertegenwoordiger van het kind, terwijl de bewindvoerder het vermogen van het kind beheert.
Toestemming van de kantonrechter
De voogd kan dan wel het geld gebruiken voor zaken die ten goede komen aan het kind, maar alleen met toestemming van de bewindvoerder. Kan de bewindvoerder dan zomaar alles doen met de nalatenschap? Nee, zeker niet. Voor bepaalde handelingen is toestemming van de kantonrechter nodig.
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen over het testament? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonische inloopspreekuur voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.