Appartementsrecht

Een appartementsrecht ontstaat door een gebouw onder te verdelen in kleinere gebruiksruimten: er vindt een splitsing plaats bij de notaris. Op een splitsingstekening worden de grenzen tussen de verschillende appartementen onderling en die met de gemeenschappelijke ruimten duidelijk aangegeven.

 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een appartementsrecht?

Als je een appartementsrecht koopt, kijk dan niet alleen naar de feitelijke woonruimte, maar ook naar enkele algemene aandachtspunten:

  • Hoe functioneert de VvE? Is het een actieve of juist 'stille' VvE?
  • Hoe groot is het reservefonds dat de VvE verplicht aanhoudt?
  • Is er een onderhoudsplan voor het gebouw?
  • Hoe hoog zijn de servicekosten?
  • Wat valt er onder de servicekosten?

Vergeet niet om deze informatie bij de verkopend makelaar op te vragen! Want ook deze informatie is van belang bij het al dan niet uitbrengen van een bod.

 

Aan welke regels moet een appartementsrechteigenaar zich houden?

In het splitsingsreglement staan onder meer regels over de bestemming van de ruimten en de hoogte van de servicekosten. Daarnaast heeft de VvE mogelijk een huishoudelijk reglement. Ook hieraan moet een eigenaar zich houden.

Meer weten?

Lees dan ook onze tips bij het kopen van een woning.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866

 

Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

 

We helpen je graag verder!

 

 

wat we je verder kunnen vertellen

Beter beschermd een huis kopen

Je hebt je droomhuis gevonden en bent in gedachten al helemaal bezig om het in te richten. Maar dan gaat de koop onverwacht tóch niet door. Reden: er blijken allerlei schuldeisers achter de verkoper aan te zitten.

Lees meer

Energielabel

Iedereen die een woning koopt of verkoopt, krijgt ermee te maken: het energielabel. De verkopende partij moet zorgen dat er een geldig energielabel is. Doet hij dat niet, dan riskeert hij een boete tot € 405.

Lees meer

Schenking ten behoeve van de eigen woning

Schenken in verband met een eigen woning is als iemand jou een geldbedrag schenkt dat je gebruikt voor de koop, bouw of verbouwing van je huis. In deze blog besteden we kort aandacht aan de minder gebruikelijke situaties. Bijvoorbeeld voor het geval een lening die is aangegaan voor de eigen woning wordt kwijtgescholden of aan de kwijtschelding van de koopsom bij de overdracht van een woning. Dat heeft veel weg van een schenking, maar is het dat ook? En zo ja, kan dat belastingvrij?

Lees meer

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld

Vraag een offerte aan