Van Rhijn notarissen

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een stressvolle situatie als u niet goed plant. Daarom, alvast aan het begin van het jaar zet ik een paar schenktips op een rijtje.

Maak een keuze

Denk na over wat je wil bereiken met je schenking. Dan kun je een keuze maken of je de schenking notarieel vastlegt, of juist niet. Wanneer je schenkt via de notaris, kun je belastingvoordelen hebben en is er iemand die met je meekijkt of alles goed gaat. Je hebt dan meer grip op wat er met je gift gebeurt. Wil je alles zelf regelen? Ook dat kan, dan is de tip om de afspraken op papier vast te leggen. Dit heet een onderhandse akte.

Denk aan jezelf

Wanneer je aan een ander schenkt, denk je vaak niet zo snel aan jezelf. Maar je kunt uiteraard niet meer schenken dan wat je hebt. Zorg er voor dat je nog een potje overhoudt om onverhoopte tegenslagen op te vangen. Mocht het nou zo zijn dat je omstandigheden veranderen, dan kun je de schenking nog terugdraaien met behulp van de notaris. Vertel dit wel aan de ontvanger, dan is deze ook op de hoogte.

Let op de belasting

Elk jaar worden er belastingvrije tarieven bekendgemaakt, let erop dat je binnen deze schijven schenkt zodat je zo min mogelijk belasting betaalt. Ook is het verstandig om te kijken naar de personen aan wie je een schenking wil doen. Wil je schenken aan een kind die een partner heeft? De Belastingdienst ziet een getrouwd stel (of geregistreerd partnerschap) als één persoon, let er dus goed op wat je aan wie schenkt.

Schenk samen

Ben je getrouwd? Of geregistreerd partner? Dan dient je partner goedkeuring te geven voor de schenking. Je partner moet dan ook de handtekening onder de overeenkomst zetten.

Wees open tegenover de personen aan wie je schenkt

Licht de persoon in die een schenking ontvangt, die persoon kan dan eventueel rekening houden met de gift. Ook kan het zijn dat je één van de kinderen een schenking doet, dit kan geld zijn, maar het kunnen ook spullen zijn. Het kan zijn dat de andere kinderen zich gepasseerd voelen. Dit kan eventueel rechtgetrokken worden (als je dit graag wil) in een testament.

Houd rekening met de situatie van de ontvanger

Het kan goed zijn dat je een schenking wil doen aan een persoon die een uitkering heeft, dit kan grote gevolgen met zich meebrengen voor de ontvanger. De uitkering kan hierdoor verminderd worden. Ook kan het zijn dat je een bedrag schenkt wat buiten de belastingvrije tarieven valt, waarbij de ontvanger schenkbelasting moet betalen. Je kunt ook vastleggen dat jij degene bent die de schenkbelasting betaalt. Houd dus goed rekening met de situatie van de ontvanger.

Voorkom dat een ander profiteert van de schenking

Wil je geld schenken aan een van de kinderen? Is diegene nog getrouwd, of gaat je kind scheiden? Bij de notaris kan vastgelegd worden dat de schenking alleen naar jouw kind gaat en niet naar de ex-partner. Mocht je juist willen dat de ex-partner ook een gedeelte krijgt, kun je dit uiteraard ook vastleggen.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?