Van Rhijn notarissen

Met je ‘schoonfamilie’ in één huis? Liever niet!

Woon je samen met je grote liefde in jullie gezamenlijke koopwoning? Wat heerlijk! Maar wat als hij of zij komt te overlijden? Als je geen samenlevingscontract hebt, komt de helft van jullie woning in bezit van zijn of haar wettelijke erfgenamen. De kans is klein dat ze direct bij je intrekken, maar je bent dan wel ineens van hen afhankelijk als je iets met de woning wilt. Voorkomen is beter dan genezen.

Altijd de familie van je overleden partner nodig

Voor samenwoners is er op grond van de wet bijna niets geregeld als de partner komt te overlijden. Bij het huwelijk en het geregistreerd partnerschap is er een wettelijke regeling waardoor de langstlevende partner in de basis verzorgd achterblijft. Dit is bij samenwoners niet zo. Maar ook samenwoners kunnen een gezamenlijk vermogen hebben, bijvoorbeeld als ze een woning samen hebben. Als een van de partners komt te overlijden wordt het aandeel in het gezamenlijke vermogen, bijvoorbeeld de woning, geërfd door de wettelijke erfgenamen van de overleden partner. Heel concreet betekent dat dus dat de langstlevende de woning in eigendom kan hebben met de ouders, broers en zusters van de overleden partner. De langstlevende is daardoor niet meer enig eigenaar van de woning en de beschikkingsbevoegdheid ligt dus niet meer alleen bij de langstlevende partner. Als bijvoorbeeld de woning moet worden verkocht is altijd de familie van de overleden partner nodig. Een situatie die je wilt voorkomen.

Geen kinderen? Dan is een samenlevingscontract afdoende.

Als er geen kinderen zijn kun je uit de voeten met een samenlevingscontract. Hierin kan worden geregeld dat het gezamenlijke vermogen naar de langstlevende partner gaat als een van jullie komt te overlijden, zoals een gezamenlijke rekening, en de goederen die gezamenlijk zijn aangekocht, zoals een woning. Dit is een sterke regeling, want het samenlevingscontract kan niet eenzijdig worden aangepast. Alle overige goederen, die niet gemeenschappelijk zijn, zoals het geld op een privérekening, vererft nog wel naar de eigen familie van de overleden partner, tenzij er een testament is dat bepaald dat ook die goederen naar de langstlevende gaan.

Wel kinderen? Dan heb je een testament nodig.

Op het moment dat er kinderen zijn, is óók een testament nodig om de langstlevende goed verzorgd achter te laten. Kinderen zijn namelijk de enige erfgenamen van de ouders als die alleen samenwonen, de partners zijn niet automatisch elkaars erfgenamen. Dat is vervelend, want al je bezittingen en schulden gaan dan direct over op je kinderen. Als je met je partner gezamenlijk vermogen hebt, zoals een woning, is dat extra vervelend, want dan kan het zomaar zijn dat na jouw overlijden je partner de woning in eigendom heeft samen met je kinderen. Om dat te voorkomen kan in het testament worden bepaald dat de kinderen moeten wachten op hun erfdeel tot de langstlevende partner is overleden. Tot die tijd heeft de langstlevende partner de mogelijkheid om alles te gebruiken en te verteren, dus eventueel ook op te maken.

Samenvattend

In principe kunnen partners zonder kinderen met een samenlevingscontract uit de voeten. Als er wel kinderen zijn is daarnaast een testament zeer aan te raden.

Uitzondering

Ook als er geen kinderen zijn kan een testament de voorkeur hebben van partners boven een samenlevingscontract. Samenwoners realiseren zich vaak niet dat als er iets met beiden gebeurt, de gezamenlijke bezittingen via het samenlevingscontract naar de familie van de langstlevende partner gaat. Terwijl de familie van degene die als eerste is overleden daar helemaal niets meer van ziet. Als jij en je partner bijvoorbeeld in een ongeluk betrokken raken en een van beide overlijdt, dan gaat de woning inclusief alle overwaarde daarop naar de langstlevende. Als die vijf minuten later komt te overlijden, profiteert alleen de familie van de langstlevende daarvan. In een testament kun je regelen dat als de langstlevende komt te overlijden de nalatenschap toch wordt verdeeld over beide families. Dat is in de meeste gevallen een stuk wenselijker.

Meer weten?

Wil je meer weten over het samenlevingscontract of heb je vragen over het testament? Neem gerust contact met ons op. Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonisch spreekuur voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?