Van Rhijn notarissen

Vijf zaken om over na te denken als je een testament wilt laten opstellen

Het is misschien niet een onderwerp waar je te vaak over na wilt denken: je overlijden. Maar toch is het goed om dat in ieder geval een keer in je leven te doen. Want als jij wegvalt, wil je natuurlijk wel dat je partner en kinderen verzorgd achterblijven. Dat kan door een testament op te laten stellen. Zo vul je zelf bij leven in wat je wilt dat in bepaalde situaties gebeurt en hoeft niet een ander dat voor je in te vullen als jij er niets meer over kunt zeggen. Met een testament voorkom je simpelweg gedoe achteraf. Waar moet je over nadenken als je een testament op wilt laten stellen?

Afspraken over erfenis

Zeker als je ongehuwd bent, is het belangrijk vast te leggen dat je elkaars erfgenamen bent. Zo weet je zeker dat de achterblijvende partner verzorgd achterblijft en met eventuele kinderen in jullie huis kan blijven wonen. Door heldere afspraken vast te leggen bescherm je ook de langstlevende partner. Stel dat een van je kinderen op latere leeftijd dwars gaat liggen of een partner heeft die je kind negatief weet te beïnvloeden, dan is het fijn dat er goede afspraken zijn vastgelegd. Op die manier kan je kind – zolang de langstlevende partner er nog is – geen dingen doen waardoor de langstlevende onnodig met problemen wordt opgezadeld.

Voogdij

Heb je minderjarige kinderen, dan kan je een voogd benoemen in het testament. Zo weet je wie de zorg voor je kinderen op zich zal nemen als jullie beiden overlijden. Doe je dat niet, dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat je eigen familie en de schoonfamilie om de zorg voor het kind gaan strijden. Of de rechter zal bepalen bij wie je kinderen het best af zijn, met al het gedoe van dien voor de kinderen.

Beschermingsbewind

Als je allebei komt te overlijden, is het belangrijk bewind in te stellen, zeker als je minderjarige kinderen hebt. Als kinderen een erfenis krijgen, zijn ze in beginsel vanaf hun achttiende helemaal vrij om met die erfenis te doen wat ze willen. Maar of ze dan al verstandig met geld om kunnen gaan? Daarom is het goed als er iemand na hun achttiende tot een bepaalde leeftijd meekijkt hoe een kind het geld uitgeeft.

Privéclausule

Met een privéclausule – ook wel uitsluitingsclausule – zorg je ervoor dat de nalatenschappen netjes bij je kind blijven op het moment dat je kind bijvoorbeeld gaat scheiden. Doe je dat niet, en je kind heeft bijvoorbeeld afspraken gemaakt met zijn partner of heeft het vermogen geïnvesteerd in gemeenschappelijk bezit, dan heeft je kind mogelijk het nakijken en verdwijnt het geld gedeeltelijk naar de ‘koude kant’ na een echtscheiding.

Executeur

Het is goed in je testament een executeur te benoemen, iemand die de nalatenschap voor je afwikkelt na jouw overlijden. Vaak is dat de langstlevende ouder, maar je kunt ook iemand anders aanstellen om zo je achtergebleven partner een beetje te ontzien. Ben je alleenstaande ouder of kom je beiden te overlijden en heb je meerderjarige kinderen, dan kun je ook je eigen kinderen benoemen. Sommige ouders benoemen een van de kinderen. Soms omdat de ander niet capabel genoeg is, maar het kan ook zijn dat een van de kinderen heeft aangegeven die verantwoordelijkheid niet op zich te willen of kunnen nemen. Kom je beiden te overlijden en heb jullie een minderjarig kind, dan is het belangrijk dat een familielid of een goede bekende als kapitein op het schip fungeert en als executeur alle zaken netjes afwikkelt.

Advies op maat

Er zijn nog veel meer zaken die je vast kunt leggen in een testament. Wat je er precies in wilt opnemen, hangt heel erg af van je privéomstandigheden, zoals de gezinssituatie en de verhoudingen tussen kinderen en ouders. Geen enkele situatie is dezelfde. Een gesprek bij de notaris is dan een must, omdat je dan gaandeweg advies op maat kunt krijgen wat je in bepaalde gevallen het beste kunt vastleggen om alle partijen te beschermen, niet alleen je kinderen maar ook je partner. Je voorkomt met een testament gedoe achteraf.

Meer weten? over het testament en wat je daarin kunt regelen? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons inloopspreekuur voor een gratis tienminutengesprek, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?