Van Rhijn notarissen

Eén of twee voogden benoemen? De voor- en de nadelen

Het is geen pretje om over na te denken, maar het is wel heel verstandig: wie zorgt er voor je kinderen als jij en je partner komen te overlijden? In onze eerdere blog zoomden we al in op de voogdij regelingen als je gaat scheiden. De voogdij wordt namelijk niet zomaar aan een van de ouders gegeven. Maar hoe laat jij je voogdij vastleggen? In een testament dan moet je ook nadenken of je één of twee voogden aanwijst. We leggen uit waarom dat belangrijk is en wat erbij komt kijken.

Opvolgende voogden

In een testament kun je ervoor kiezen opvolgende voogden te benoemen. Het is immers mogelijk dat de eerste voogd de verantwoordelijkheid toch niet op zich kan of wil nemen. Dan is het goed dat je zelf hebt nagedacht over wie je in dat geval graag als voogd voor je kinderen zou willen.

Eén voogd

Heeft de voogd de benoeming geaccepteerd, dan is hij of zij verantwoordelijk voor de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Dat wil niet zeggen dat de voogd dat daadwerkelijk zelf moet doen. De kinderen kunnen ook in een ander gezin worden opgevoed, maar onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de voogd. Voor de kosten voor het levensonderhoud kan de erfenis die de kinderen hebben gekregen worden aangewend.

Gezamenlijke voogdij

Als er gezamenlijke voogdij is, dus als iemand twee voogden náást elkaar heeft benoemd, dan zullen de voogden de kinderen gezamenlijk moeten verzorgen en opvoeden. De kosten voor het levensonderhoud van het kind worden dan betaald door de voogden. De kantonrechter houdt toezicht op de manier waarop de voogd het vermogen van de kinderen beheert en voor bepaalde handelingen moet ook toestemming aan de kantonrechter worden gevraagd.

Meer weten?

Wil je meer weten over het benoemen van een voogd of heb je andere vragen over het testament? Neem gerust contact met ons op. Ook ben je van harte welkom op ons telefonische spreekuur elke maandag van 09.00 tot 10.00.

Meer weten?

Bel 030 69 20 866
Of kom naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 9.00 tot 10.00 uur.
We helpen je graag verder!

Wat we je verder kunnen vertellen

De aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting

Een overzicht van wat er gebeurt vanaf het moment dat je de brief aangifte erfbelasting ontvangt van de Belastingdienst

Schenktips om je goed voor te bereiden

Schenktips om je goed voor te bereiden

De feestdagen zijn een tijd voor het geven en ontvangen van geschenken, zo ook bij de notaris. We merken dat mensen dan gaan nadenken over het aankomende jaar en de persoonlijke zaken die geregeld moeten worden. Het plezier van het geven kan echter snel omslaan in een...

Van Rhijn notarissen – in beeld

In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij Van Rhijn notarissen, van een verhuizing in 2016 tot het 25-jarige jubileum van notaris mr. M.M. Elings - van Hooidonk, nu ook het 75-jarige jubileum van Van Rhijn...

Zeker weten dat je zaken goed zijn geregeld?